Synsproblemer og symptomerne på dem

Mange mennesker oplever på et tidspunkt i deres liver en eller anden form for synsproblemer. Nogle er små, ubetydelige problemer, andre går hurtigt væk, mens nogle er kommet for at blive, som kræver behandling eller i al fald hjælpemidler. Herunder vil vi komme ind på de forskellige symptomer på synsproblemer og nærmere forklaring om dem.

Røde øjne

Hvorfor ser dine øjne blodrøde ud? Overfladen på dine øjne er dækket med blodårer, som udvider sig, når de enten føler sig irriterede eller er inficerede. Det er årsagen til, at dine øjne får det røde udseende.
Du kan også få røde øjne, fordi du har overbelastet dine øjne ved f.eks. at se på en skærm i længere tid. Hvis det er en skade, der er årsag til de røde øjne, bør du få det tjekket af en doktor eller øjenlæge hurtigst muligt.

Røde øjne kan også opstå som følge af solskade, når man ikke har haft solbriller på gennem årene. Derfor er det en god ide at tildække øjnene, hvis man er overfølsom over for solens stråler.

Natteblindhed

Kan du ikke se særlig godt om natten? Har du svært ved at navigere rundt mørke steder som biografer? Så kan noget tyde på, at du er ramt af natteblindhed. Det er ikke nødvendigvis et synsproblem, men er i stedet et symptom. Ofte er katalysatoren for, at man har natteblindhed, at man mangler vitamin A. Der er nogle mennesker, som er født med problemet og har det permanent, mens andre har det i mildere grad.

Dovent øje (amblyopia)

Det dovne øje opstår, når ens øjne ikke udvikler sig ordentligt. Dovent øje er, når ens syn er svagere i det ene øje. Det er også, når det har en tendens til at bevæge sig på en ”lad” facon og ikke rigtigt se de forandringer, det andet øje ser. Man kan ofte finde det dovne øje hos små børn, spædbørn og voksne. Det er sjældent noget, der påvirker begge øjne.

Behandlingen skal ske så hurtigt som muligt, hvis børn er ramt af amblyopia. Det livslange problem kan undgås, hvis man bliver gjort opmærksom på problemet og prøver at løse det så hurtigt som muligt. Helst så tidligt i barndommen som muligt. Behandlingen kan ske med bl.a. korrigerende briller eller kontaktlinser.

Skelen (strabismus)

Hvis dine øjne ikke er placeret rigtigt og det samme sted, når de kigger på noget, har du måske strabismus. Det er et problem, der ikke forsvinder med det samme. Du bør derfor tage til en øjenspecialist for at få dette synsproblem løst. Der er mange måder, man kan blive behandlet på, hvilket inkluderer visionsterapi. Det skal sikre, at dine øjne bliver stærkere. Det er også muligt at få kirurgisk hjælp.

Farveblind

Hvis ikke du kan se visse farver, eller hvis ikke du kan skelne mellem (primært) rød og grøn, er du måske farveblind – et noget mere alment synsproblem blandt befolkningen. Man bliver farveblind, fordi keglecellerne i ens øjne ikke er til stede eller ikke fungerer ordentligt.
Når man er allermest farveblind, kan man kun se én farve: grå. Det er imidlertid sjældent, det forekommer. De fleste mennesker er født med det, men man kan få det senere i livet fra diverse stoffer og sygdomme. Videnskaben har påvist, at der er flere mænd, som er farveblinde end kvinder.

Din øjenlæge kan give dig diagnosen med en simpel test. Der er ikke en behandling mod det, hvis du er født med det. Der findes til gengæld særlige briller, som kan hjælpe folk i kampen mod at være farveblind.

Presbyopia

Presbyopia opstår typisk når man er ved at blive ældre, på samme måde, som man får grå hår. Presbyopia er når man mister evnen til at se ting, der er tæt på en. De fleste får Presbyopia, når de bliver over 40 år gamle. Det er en synstilstand og synsproblem, der gør, at man skal holde sin mobil eller bog længere væk fra en, når man prøver at læse noget.
Der er flere muligheder i forhold til, hvordan man kan blive behandlet. Det kan være ved at købe kontaktlinser, laserbehandling og andre procedurer, som sikrer, at man får et bedre syn igen.

Tørre øjne

Dette synsproblem opstår, når ens øjne ikke kan lave ordentlige tårer. Det kan føles som om, at dine øjne brænder. Det kan også føles som om, at der er noget i dine øjne, der brænder. I yderste tilfælde kan man ende med at miste synet. Man kan dog blive behandlet på følgende måder:

  • Man kan bruge luftfugter i sit hjem
  • Specielle øjendråber, som har samme effekt som tårer
  • Lipiflow – en procedure, der anvender varme og tryk til behandling af tørre øjne
  • Ernæringssupplementer i form af fiskeolie og omega 3

Hvis du døjer med tørre øjne på kronisk basis, kan det være, at du er syg med tørre øjne.

Grå stær (katarakt)

Det er overskyede områder, som udvikler sig i øjenlinsen. Sunde øjenlinser er tydelig som et kameras. Der kommer lysindfald ind i øjnene, og du ser det tydeligt på nethinden. Når du derimod har katarakt, kommer lyset ikke ind lige så let.

Resultatet er, at du ikke kan se lige så godt, og du kan se grå stær. Der kan være runde cirkler om nogle af de ting, du kigger på – særligt om natten.

De grå stær former sig for det meste langsomt. De skaber ikke symptomer som smerter, rødlighed eller tårer i øjnene. Nogle grå stær påvirker ikke dit syn i voldsom grad. Hvis de fortsætter med at påvirke dit syn, er det nødvendigt at prøve at finde løsninger.

Grønt stær (glaukom)

Dine øjne er som et bildæk: En lille smule pres indeni er normalt og sikkert. Men hvis der er for højt et pres på dine øjne, kan det skade dit syn. Grønt stær er navnet på en række forskellige sygdomme, som skaber den tilstand. Der er ikke tydelige symptomer som fx smerte. Derfor er det vigtigt, du regelmæssigt kommer til øjenlægen for at teste, om du har synsproblemer, hvis du mistænker noget.

Glaukom opstår ikke særlig tit, men det kan fremkomme, hvis man har fået en øjenskade eller blokerede blodårer. De mest normale former for behandling er, at man tager øjendråber.