Rygproblemer: Viden om og hjælpemidler til problemer med ryggen

Alle oplever selv eller kender nogen, der har ondt i ryggen, men ved du, hvad man selv kan gøre for at mindske smerterne, og hvilke hjælpemidler du kan gøre brug af?

Uanset om du har konstant eller periodisk ondt i ryggen, betaler det sig at handle så hurtigt som muligt, så smerterne ikke forværres. Indret din arbejdsplads og hjemmet forebyggende, og brug varme og kulde korrekt til at forebygge og behandle rygsmerter.

Har du rygproblemer?

Næsten ingen voksne dansker kan se sig fri for ondt i ryggen – lejlighedsvis eller konstant. Måske har du været så uheldig at pådrage dig en diskusprolaps, gigt eller andre vedvarende rygproblemer. Måske er du blot øm i ryggen, har hold i nakken eller får hekseskud engang i mellem. Uanset hvilke smerter du måtte have i ryggen, så er det garanteret både et irritationsmoment og noget, der besværliggør din dagligdag.

Konstante og eventuelle kroniske rygproblemer bør behandles professionelt, mens de enkeltstående, men måske tilbagevendende smerter i ryggen, i mange tilfælde kan forbedres af dig selv. Opmærksomhed omkring hvordan du bruger din ryg, smertelindrende håndkøbsmedicin og hjælpemidler kan tilsammen udgøre en stor hjælp, når rygproblemerne opstår. Tænk forebyggende, hvis du har prøvet at have ondt i ryggen – så kan du måske undgå det en anden gang.

Hvad skyldes ondt i ryggen?

Ondt i ryggen skyldes ikke én ting, men kan opstå på grund af mange forskellige faktorer, nogle af de hyppigste i Danmark er:

  • Kropsholdning
  • Overvægt
  • Arbejdsstilling
  • Skader
  • Genetik

En dårlig kropsholdning eller overvægt belaster kroppen og kan på sigt give periodiske eller vedvarende rygproblemer. En uhensigtsmæssig arbejdsstilling eller skader fra overbelastning via løft kan give pludselige smerter i ryggen eller udvikle sig over tid til permanente problemer med ryggen. Genetik kan også have en afgørende faktor for, om man fødes med eller udvikler rygproblemer – gigt er ofte til en vis grad arveligt og ses derfor ofte hos flere familiemedlemmer.

Rygproblemer er ikke forbeholdt en bestemt alders- eller befolkningsgruppe, ondt i ryggen kan ramme alle, også børn og unge, og det er derfor relevant for alle at vide noget om de muligheder, der er for at afhjælpe eller reducerer smerterne. Vent ikke med at forebygge og behandle – jo længere du venter, jo værre bliver smerterne som regel.

Pas på din ryg

Den bedste balance mellem aktivitet og hvile er 100% individuel – det vil sige, du kan bedst selv mærke, hvornår det er bedst at holde en pause fra en aktivitet. Træning og bevægelse er dog oftest at anbefale i forbindelse med rygproblemer – medmindre lægen siger det modsatte. Ryggen består af mange dele, der hver især bør holdes i gang og styrkes med regelmæssig aktivitet. Om du vælger at træne, lave øvelser eller bare holde dig i gang med huslige pligter er mindre væsentligt, det vigtigste er, at du ikke stopper helt med at bevæge dig.

For nogle personer med rygproblemer forebygges smerter bedst med hård vægttræning, der styrker de muskler og led i ryggen, der har tendens til at give problemer. For andre er regelmæssig mild træning vejen frem. Yoga bliver af mange anset for den gyldne mellem vej, der både byder på rolig træning, samtidig med at ryggen styrkes.

Få hjælp til rygproblemer

Ondt i ryggen bør behandles så hurtigt som muligt. Selv en lille smerte kan hurtigt udvikle sig til smerter i større områder på ryggen, fordi muskler og sener omkring det ømme område spænder og fører til mere smerte, hvis du går for længe med smerterne. Massage, kiropraktik eller medicin kan være løsningen for nogle, og har du stærke eller vedvarende smerter, kan du via en henvisning fra lægen ofte få dækket dele af dine udgifter til behandlingerne.

Derhjemme kan du hjælpe dig selv ved at forebygge og behandle akut med varme og kulde. Varmebehandling med infrarødt lys, klassiske varmedunke fyldt med kogende vand eller elektriske rygvarmere eller varmetæpper er nemme måder at få varmet ryggen op på. Kuldeomslag skal komme fra fryseren og kan være decideret kuldeomslag i form af geleholdige poser, eller blot helt almindelige køleelementer til køletasken eller en pose frossent grønt. Varme- eller kuldecreme er også en effektiv måde at behandle smerter på.

Kulde eller varme?

Det kan imidlertid være svært at vide, hvornår du skal bruge kulde, og hvornår du skal bruge varme i din behandling eller forebyggelse derhjemme. Kulde bruges altid kun som akut behandling, aldrig forebyggende. Du har måske set sportsudøvere få is på akutte skader under en kamp eller et løb – dette er for at lamme området med smerter, så det et øjeblik bliver følelsesløs og dermed eventuelt selv kan ’falde på plads’.

Kulde er effektivt til hjemmebrug i forbindelse med hold i nakken eller når iskiasnerven i lænden driller. Hold aldrig et kuldeomslag på kroppen mere end max. 10 minutter ad gangen, da du ellers risikerer frostskader på huden.

Varme kan bruges både forebyggende og som behandling. Når du bruger varme løsner ømme muskler og sener sig, og blodgennemstrømningen øges. Dette kan lette smerten, hvis du har slidgigt eller har over-anstrengt ryggen.

Brug varme regelmæssigt, hvis du har tendens til ømme muskler i ryggen på grund af dit arbejde eller anden tilbagevendende aktivitet. Varme som behandling bruges ofte som forløber til anden behandling, eksempelvis massage – fysioterapeuter eller massører vil således i mange tilfælde lægge patienten på varme inden behandlingen for at løsne så mange spændinger som muligt inden massagen.

Hjælpemidler til ondt i ryggen

For at lette din hverdag kan det også for de fleste med konstante eller tilbagevendende rygproblemer betale sig at investere i praktiske hjælpemidler. På arbejdspladsen kan ergonomiske møbler som hæve-/ sænkeborde og ergonomiske stole gøre en stor forskel for en arbejdsdag uden ondt i ryggen.

Hjemme kan små redskaber som et langt skohorn, ergonomiske sidde- og rygpuder og holdningskorrigerende tøj være den lille praktiske foranstaltning, der gør en verden til forskel.

Brug hjælpemidler i din dagligdag, allerede inden skaden er sket – forebyggelse er altid den bedste behandling for rygproblemer, og vent ikke med at behandle, når smerterne opstår. Jo hurtigere du behandler, jo mindre risiko er der for, at smerterne tiltager eller breder sig i ryggen.