Blendere

Blenderen er i dag en fast bestanddel i langt de fleste danske køkkener, og det er der såmænd god grund til. En blender kan nemlig anvendes til en bred vifte af lækre formål. Fra velsmagende grøntsagssupper til smoothies og cocktails; en blender er simpelthen uundværlig, hvis man ønsker at udvide repertoiret derhjemme i køkkenet – også, når vi snakker sundhed.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Herunder ser vi nærmere på mulighederne og kommer ind på, hvad du skal overveje inden du køber, således du er sikker på at få fat i den rette.

De forskellige typer – hvad skal du vælge?

Der findes selvfølgelig flere forskellige typer blendere, der hver især er designet til at kunne noget helt specifikt. For nemhedens skyld kan man opdele blenderen i disse tre overordnede kategorier (der dog hver især har mange forskellige varianter):

  • Den klassiske blender
  • Smoothie blenderen
  • Stavblenderen

Den klassiske blender

Dette er nok den type blender, som springer langt de fleste i tankerne, når der tales om blendere. Den klassiske blender har typisk en glasbeholder til de madvarer, der skal blendes, samt en motor som beholderen hviler på. Efter man har kommet sine grøntsager eller frugter i, kan man herefter vælge hvordan man ønsker at blende indholdet.

Smoothie blenderen

Som navnet antyder, er denne type specielt udviklet til de altid populære smoothies. På mange måder minder smoothieblenderen om den klassiske model, men er dog typisk mindre i størrelse. Mange modeller er desuden designet således, at beholderen fungerer som en art tupperware, der kan opbevare ens smoothie. Denne type blender er perfekt, når det skal gå hurtigt om morgenen.

Stavblenderen

Stavblenderen er den klassiske all round blender, og er først og fremmest et praktisk og hurtigt alternativ til den klassiske blender. Man er ikke bundet til nogen beholder, men kan i stedet vælge at blende i stort set alle typer beholder (f.eks. røreskål eller gryde). Stavblenderen er god til smoothies, og andre ”blødere” opgaver. Hvis man til gengæld skal blende hårdere madvarer, så vil den klassiske blender være et bedre bud. En stavblender har desuden den fordel, at der findes en hel del ekstra tilbehør, der virkelig kan forvandle ens køkkenapparat til en blæksprutte i køkkenet.

Hvad bør jeg være opmærksom på, når jeg vælger blender?

Når du skal vælge blender er det først og fremmest vigtigt, at du definerer dine behov i forvejen. Hvad skal din nye blender bruges til?

Hvis du er på udkig efter en blender til dine smoothies og supper, så vil en lavere motorkraft oftest være tilstrækkelig til at klare jobbet. I forbindelse med supper, er det dog vigtigt ikke at komme for store stykker i; ellers vil blenderen med lav motorkraft komme på unødvendigt overarbejde, hvilket kan beskadige maskinen i det lange løb.

Hvis man derimod hellere vil bruge sin blender til at lave milkshakes eller cocktails med is, så er det derimod vigtigt, at man køber en blender med en stor motorkraft. For at vurdere en blenders motorkraft, er der især to faktorer, der gør sig gældende:

  • Watt: jo højere watt, jo stærkere motorkraft vil blenderen have.
  • RPM: Denne forkortelse står for ”rotations per minute”, og angiver hvor hurtigt blenderbladene roterer. Jo højere RPM, jo hurtigere vil bladene bevæge sig.

Sikke det støjer! Hvor meget larmer en blender egentlig?

De fleste blendere vil uheldigvis altid larme, men man kan dog minimere støjniveauet ved at vælge en blender med lav decibel. De fleste standardblendere har et decibelniveau på omtrent 88 decibel, hvilket betyder en vis portion støj, når der blendes. Hvis man derimod vælger en blender med lavere decibel, så vil man i stedet få en langt mindre støjende blender, hvilket kan være værd at overveje også.

Sådan fungerer decibel

For at vælge det rigtige decibeltal, er det vigtigt at man forstår hvordan decibel og blendere fungerer; for det er ikke sådan ligetil.

Hvis man f.eks. har et decibel på 78, så har man faktisk en blender, der er dobbelt så lydløs som en standard blender. Dette lyder ulogisk, men dette skyldes at støjniveauet faktisk fordobles for hver 10 decibel, der lægges til.

Så hvis man har en blender med decibel 68, så har man faktisk en blender, der er 4 gange mere lydløs end en standardmodel på 88 decibel. Vær dog opmærksom på, at en mindre støjende blender, betyder en dyrere model, så det er med at opveje ens blenderbehov før der vælges.

Vælg en blender med pulsefunktion

Nu spørger du sikkert dig selv, hvad pulsefunktion nu er for en størrelse; Pulsefunktion henviser til den måde, hvorpå blenderen blender. I stedet for at blende uafbredt, vil en blender med pulsefunktion blende med bittesmå pauser.

Dette er udelukkende for at skåne maskinen, så den ikke bliver beskadiget af f.eks. større stykker is eller grøntsager, der nemlig kan blokere knivene. Pulsefunktionen giver ingredienserne tid til at frigøre sig, hvilket i sidste ende vil give din blender en længere levetid.

Er der andre ting jeg skal holde øje med?

Når du vælger blender, er der desuden et par andre ting som du bør lede efter, hvis du er på udkig efter en kvalitetsblender:

  • Hvis pengepungen er til det, bør du altid vælge glas over plastik. En glaskande vil altid være en bedre investering end en plastikkande, og vil først og fremmest ikke blivet misfarvet eller komme til at smage af det sidste man blendede.
  • Vælg et knivblad i rustfrit stål.
  • Vælg en blender med variabel hastighed. Ved at kunne starte blidt ved en lav hastighed, og derefter arbejde sig op til fuld hastighed, vil give din blendermotor et langt længere liv.

Sundhedsfordele ved at blende

Sidst men ikke mindst er der rigtig mange fordele ved at bruge blenderen til en lidt sundere kost i hverdagen. F.eks. når du blender frugt til en smoothie, så er det en god idé at anvende hele frugten inklusiv skræl. På denne måde sørger du for, at der absolut intet går til spilde af de vigtige vitaminer og mineraler, som frugt naturligt indeholder. En blender er ligeledes en god måde at få dække ens daglige behov for omega-3 olier, der netop findes i mange nødder. Prøv f.eks. at blande nødder i din banan smoothie, og du vil få en sund, og ikke mindst utroligt lækker smoothie. Kun fantasien sætter grænsen, og der findes endda rigtig mange gode opskrifter på nettet, hvis man alligevel skulle mangle inspiration.