Demens: Symptomerne på, at man har demenssygdommen

At have demens er en sygdom, som gør, at man på sigt ikke længere kan huske eller tænke. Yderligere bevirker den, at man får en meget nedsat kognitiv funktion i dagligdagen. Her på siden kan du blive klogere på hvad de forskellige symptomer på demens er. Du vil også herunder kunne finde et udvalg af gode hjælpemidler mod selvsamme.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

De første og tidlige tegn

De tidlige tegn på, at man har demens, er subtile og ikke særligt tydelige. De kan ikke nødvendigvis ses eller føles særligt tydeligt. De tidlige symptomer på kan også variere meget fra person til person.
Men selvom de forskellige symptomer varierer fra den enkelte, er der alligevel følgende almindelige symptomer, som går igen hos de fleste. Det er følgende:

 • Hukommelsestab. Det er i særdeleshed, hvis man glemmer ting, der lige er sket.
 • At man bliver mere og mere forvirret.
 • Dårligere og dårlige koncentration i takt med, at man bliver ældre.
 • At ens personlighed ændrer sig, som tiden skrider frem.
 • Apati og at man trækker sig tilbage eller døjer med depressioner.
 • At man mister evnen til at gøre hverdagsting.

Nogle gange glemmer folk at tage symptomerne seriøst og undervurderer, at der er noget galt. De kan helt forkert antage, at den slags adfærdsændringer og nedsatte kognitive evner er normale. Men det er de ikke altid. Symptomerne kan også udvikle sig og komme frem på en måde, så man ikke lægger mærke til dem. Derfor er et vigtigt at søge hjælp så snart man har en mistanke.

10 tegn, der er klare indikatorer på, at man begynder at få demens

Herunder vil vi gennem 10 klare indikatorer på, at man er ved at få demens. Hvis du kender en person, der gennemgår nogle af de ting, der står skrevet, er det vigtigt, du og personen gør noget ved problemet hurtigst muligt.
Her er de 10 tegn, man skal være særligt opmærksom på:

 1. Når man har svært ved at løse opgaver. Folk kan blive distraherede, og de kan f.eks. glemme at servere visse dele af et måltid. Det kan f.eks. være, at man glemmer, at man har lavet kartofler til stegt flæsk og persillesovs. At man glemmer kartoflerne i køkkenet og siger værsgo til at spise, selvom kartoflerne stadig er i køkkenet, og det kun er sovsen og kødet, der er fremme. En person, der har demens, kan have besværligheder med at huske de mest basale ting enten før, under eller efter madlavningen.
 2. Større desorientering. En person, der er ved at få demens, kan have svært ved at finde de mest almindelige steder. De kan føle sig forvirrede over, hvor de er, eller de kan tro, de er tilbage til en tidligere oplevelse fra mange år tilbage i deres liv.
 3. Hukommelsestab. Det er normalt, at man glemmer aftaler og så husker dem på et senere tidspunkt. En person, der har demens, kan oftere glemme ting eller slet ikke huske dem overhovedet.
 4. Sprogproblemer. Nogle gange har vi alle sammen svært ved at finde det rigtige ord at anvende i vores dialog eller på skrift. Men hvis en person er ved at få demens for alvor, er det virkelig svært for vedkommende at finde selv det mest simple ord. De vil få simple sætninger til at lyde besværlige, og de vil anvende helt forkerte ord i mange situationer. De vil også have svært ved at forstå, hvad andre siger.
 5. Ændringer i abstrakt tænkning. At håndtere penge kan være svært for hvem som helst, men en person med demens-tegn kan have svært ved at vide, hvad numrene betyder, og hvad han eller hun skal gøre ved dem.
 6. Dårlig bedømmelsesevne. Mange aktiviteter kræver, at man har en god evne til at vurdere og hurtigt analysere ting. Når de evner er påvirket af demens, kan den demensramte person have svært ved at tage gode beslutninger. Det kan f.eks. være, at man ikke vælger at beklæde sig ordentligt, når vejret er koldt og dårligt udenfor.
 7. Ens rummelige intelligens mindskes. En person, der er ved at få demens, kan ikke skelne mellem distancer. Det vil f.eks. komme til udtryk, når vedkommende kører i bil. De korte afstande kan tolkes som lange afstande, og det kan være farligt og få fatale konsekvenser.
 8. At glemme, hvad forskellige ting er, og hvad de bruges til. Alle kan i ny og næ glemme, hvor de lagde deres pung eller nøgler. Men en person med demens kan opleve øjeblikke, hvor han ikke aner, hvad nøgler er for noget.
 9. Forandring i personligheden. Det er normalt, at de fleste i ny og næ oplever, at de bliver kede af det. Det kan ske. Men med en person, der er ved at få demens, kan det komme til udtryk langt tidligere og ofte. Der kan være markante humørændringer, der sker drastisk og ofte uden grund. De kan blive forvirrede eller tilbagetrukne. De kan blive aggressive, mistænksomme, mere eller mindre udadvendte, og de kan føle sig utilpas. Der er mange måder, deres personlighedsændringer kan komme til udtryk.
 10. Mangel på initiativ. Det er normalt, at man bliver træt af nogle aktiviteter. Men hvis man har demens, kan en person miste interessen i ting, som vedkommende ellers tidligere altid fandt interessant.

Demenslignende symptomer, som ikke nødvendigvis er demens

Der er også andre grunde til, at man kan have demenslignende symptomer, uden det betyder, man nødvendigvis lider af demens. Derfor er det selvfølgelig vigtigt ikke at antage, at en anden person har demens, bare fordi de har nogle enkelte symptomer. Det skal altid undersøges af en specialist.

For enkelte ting kan opstå af andre grunde end lige præcis demens. Depressioner, dårlig søvn, masser af alkoholindtag, infektioner, dårlig kost og hjernetumor, kan fx alle give demenslignende symptomer. Heldigvis kan mange af disse symptomer behandles.

Demensdiagnosen

Det er kun en læge, der kan diagnosticere demensen. En korrekt diagnose af demens i et tidligt stadie er vigtigt for at kunne lave en tidlig behandling, støtte og planlægning af, hvordan man skal gribe diagnosen an fremover.