Årsager til svimmelhed og usikkerhed til bens

Der kan være mange årsager til, at man kan blive svimmel og usikker til bens.

De kan grundlæggende deles op i 4 grupper:

  • Psykisk betinget svimmelhed
  • Sygdom i øret (Øresten)
  • Virus på balancenerven
  • Andet

Herunder kan du læse om nogle af de årsager, der kan være skyld i svimmelhed og usikkerhed til bens.

Psykisk betinget svimmelhed

Angst, stress eller lignende psykiske lidelser kan give svimmelhed.

Især det øgede stressniveau i samfundet har medført at flere oplever svimmelhed på grund af stress. Det er ikke svært at behandle svimmelhed, der kommer på grund af stress, da svimmelheden vil forsvinde, hvis stressen forsvinder. Udfordringen er, at mange ikke har energien til at gøre noget ved problemet.

Balance og svimmelhed

En af de hyppigste årsager til svimmelhed og balanceproblemer er ørene, som for eksempel øresten – en godartet positionssvimmelhed, der rammer mange ældre over 65 år.

Der kan også komme væske i ørene, hvilket påvirker de sansetråde, der sidder i øret. Det er sansetrådene, der påvirker balancen, da sansetrådene sender information til hjernen om bevægelser og hovedets orientering i rummet.  

Det er derfor, ældre mennesker ofte klager over nedsat balance, da de mister nogle af sansecellerne i det indre øre med alderen. Det betyder, at du har sværere ved at opfatte hurtige bevægelser, hvilke er en forudsættelse for en god balance.

Nedsat følelse i fødder og ben kan også påvirke balancen. Det kan bevirke, at det kan være svært at styre bevægelserne og få benene sat ned korrekt.

Virus og svimmelhed

Kraftig svimmelhed kan også forekomme ved en virus. Ofte halsbetændelse. Den vil typisk forsvinde efter et par uger af sig selv. Virus vil ikke medføre øreproblemer eller hørenedsættelse, som har en tendens til at forværre svimmelheden.

Metaboliske forstyrrelser og svimmelhed

Et for højt eller for lavt stofskifte, sukkersyge eller fødevare allergi kan også være årsager til svimmelhed. Der kan forekomme høretab, men ikke altid.

Andre årsager

  • Andre årsager til svimmelhed kan være et uhensigtsmæssigt stort alkoholforbrug, en tumor i hjernen eller balancenerven.
  • Åreforkalkning og forkert medicinering, især hos ældre kan være andre årsager til svimmelhed.
  • Hovedpine, herunder migræne kan også være en kilde til svimmelhed. Her er fysisk aktivitet og en fysioterapeut noget, der kan afhjælpe på problemet.
  • Multiple sklerose kan også resultere i svimmelhed.

Multiple Sklerose

Multiple Sklerose giver ofte motoriske problemer og efterfølges af svimmelhed og usikkerhed til bens, hvilket kan skyldes en betændelse i lillehjernen eller hjernestammen. Samtidig kan ens balance i fødder og ben blive påvirket og resultere i, at det kan være sværere at gå uden vanskeligheder. 

Hjælpemidler til aflastning af svimmelhed og usikkerhed til bens

Der findes en lang række hjælpemidler til aflastning af svimmelhed og usikkerheds til bens. Det er derfor vigtigt at søge læge for at sikre, at der ikke er en medicinsk eller helbredsmæssig årsag til svimmelheden.

Herunder vil der komme en oversigt af mulige hjælpemidler.

  • Stokke. Der findes en lang række forskellige slags stokke, der vil kunne hjælpe, hvis der er tale om en mild form for svimmelhed. En stok er nem at have med og er en stor hjælp især udenfor, hvor der er størst mulighed for at falde. Der er mulighed for at få en traditionel stok, men der findes også en med 2 små hjul, der giver ekstra støtte til balancen.
  • Rollator.  Der findes en lang række forskellige rollatorer. Nogle er velegnet til indendørs brug, andre til udendørs.
  • Hjælpemidler til hjemmet. Der findes en lang række hjælpemidler, der kan bruges i hjemmet. Især på badeværelset er der mange muligheder for at få produkter som toiletter, håndvaske, stole og måtter, der er med til at sikre, at det bliver nemmere og mere sikkert.
  • Særlige kontormøbler kan lette en lang arbejdsdag.

Træning kan hjælpe

Der er en lang række træningsøvelser, der kan være med til at træne din balance, gøre dig stærkere og mindre usikker til bens.

Stærke ryg- og mavemuskler er nemlig et vigtigt element i at opretholde en god og stabil balance, så her nedenunder er der en introduktion til 4 lette øvelser, der træner din balancenerve. Udfør øvelserne 3-4 gange om ugen i et stille og roligt tempo uden sko, så du har kontrol over dine bevægelser.

Efter en måneds træning burde der kunne mærkes en forskel.

  • Øvelse 1: Tå hæv. Ved at træne tå hæv træner du de muskler der er med til at holde dine ankler stabile samt en naturlig spænding i hele kroppen. Gentag øvelsen 10-15 gange, hvil kort, og lav yderligere to serier ligeledes med pause imellem runderne, så du laver i alt tre serier á 10-15 gentagelser.
  • Øvelse 2: Stående diagonalløft. Ved at øve diagonalløft træner du musklerne omkring ryg og mave.
  • Øvelse 3: Liggende diagonalløft træner ligeledes musklerne omkring ryg og mave.
  • Øvelse 4: Benbøjning med rotation. Ved at øve benbøjning trænes lår og balder samt bevægeligheden i rygsøjlen. Når hovedet drejes og blikket flyttes, bliver det lidt sværere at holde balancen, hvilke kan give en ekstra udfordring.

Udover de fysiske øvelser er det vigtigt at være i indre balance. Hvis der bruges for meget energi på ting, der for eksempelvis stresser, skal din hjerne bruge ekstra meget energi på at opretholde din balance, da den er på ”overarbejde”.

Søg økonomisk hjælp hos kommunen

Det er muligt at søge økonomisk hjælp hos kommunen til køb af et hjælpemiddel. Det er muligt enten at låne eller ansøge om et tilskud.

Kommunen skal yde støtte, hvis hjælpemidlet i væsentlig grad:

  • Er nødvendigt for at du kan bibeholde dit job.
  • Gør dagligdagen nemmere, især i hjemmet.
  • Hvis de varige følger af din nedsatte funktionsevne kan afhjælpes.

Det er vigtigt for at få økonomisk hjælp, at der søges inden der købes. Køber du før en godkendelse, får du ikke tilskud eller hjælp. Hvis du ønsker et dyrere hjælpemiddel end det kommunen yder støtte til, skal du selv betale differencen. Det er også muligt at låne hjælpemidler af kommunen.

Der søges digitalt. Har du ikke mulighed for selv at søge, hjælper kommunens borgerservice gerne med ansøgningen.

Tilskuddet er ikke indkomstafhængigt og er skattefrit.