Rysten på hænderne

Der kan være mange forskellige grunde til at hænderne ryster, for det er et symptom på flere forskellige sygdomme, men det kommer også for mange som en del af det at blive ældre.

Rysten på hænderne eller tremor kan være yderst ubehageligt, men heldigvis findes der i dag mange gode hjælpemidler, der kan være med til at gøre hverdagen lettere for dem, der lider under det.

Rysten på hænderne som symptom på sygdomme

Der er flere forskellige sygdomme, hvor rysten på hænderne er et symptom, så oplever du at hænderne begynder at sitre, så er det altid en god ide at opsøge en læge for at få styr på, hvad det kan være, der forårsager det. Der findes nemlig både tilstande, der kræver behandling og fuldstændig ufarlige årsager, der kan give de samme symptomer.

De årsager, der ikke kræver behandling er:

 • Angst
 • Nervøsitet
 • Lavt blodsukker
 • Bivirkninger af medicin, som er ordinere af lægen og moniteret

De årsager, der kan være behandlingskrævende er:

 • Essentiel tremor
 • Parkinsons sygdom
 • Forhøjet stofskifte
 • Alkoholisme eller anden afhængighed

Fordi der findes så mange forskellige årsager, der kan ligge bag, så er det en af de ting, der ikke bør forbigås uden en tur forbi lægen. Især, for folk, der har passeret 60 er det vigtigt at få tjekket op på rystende hænder, hvis problemet pludselig opstår.

Essentiel Tremor

Op mod 10% af folk over 60 oplever essentiel tremor, der starter som ufrivillig rysten på hænderne. Symptomerne starter allerede i ungdommen hos nogle, men symptomerne er som oftest ikke særligt udtalte og vil ikke generer udpræget.

Hos andre vil rystelserne dog sprede sig til arme, hoved, læber og stemmebånd og kan blive så udprægede, at det har indflydelse på personens livskvalitet.

Sygdommen er genetisk bestemt og nedarves fra forælder til barn, det er dog muligt at leve med sygdommen uden at opleve symptomer overhovedet. Bliver symptomerne generende findes der heldigvis en række muligheder for at lindre dem ved hjælp af medicin eller operation. Noget af den medicin og de hjælpemidler, der har god virkning på rystelserne er:

 • Vægte på håndleddene
 • Mindre indtagelse af kaffe og te (eller koffein i al almindelighed)
 • Betablokkere
 • Implantering af en elektrode i hjernen, der stimulerer det område, hvor rystelserne skabes

Det er en sygdom, der varer hele livet og derfor handler det i høj grad om at lindre symptomerne og give patienten sin livskvalitet tilbage. For dem, der oplever rystelser til trods for medicin findes der en række gode hjælpemidler, der kan gøre hverdagen lettere.

Hvordan diagnosticeres essentiel tremor?

Hvis du oplever pludselig opstående rysten på hænderne er det først du bør gøre at opsøge egen læge, så du kan få styr på hvad der ligger bag og, hvad der kan gøres for at afhjælpe at det bliver værre.

Som regel vil lægen lave en undersøgelse, der forsøger at fastslå, hvilken form for rysten du oplever, om den er neurologisk eller fysiologisk og tage en blodprøve.

Er der ikke svar, kan det være nødvendigt med en skanning af krop og hjerne for at fastslå, hvor problemerne kommer fra og, om der kan gøres noget ved dem. Hvis der er mistanke om, at problemet er neurologisk – altså forbundet til nerverne – vil du i de fleste tilfælde blive henvist til en speciallæge indenfor feltet og skulle gennem en videre undersøgelse der.

Fordi sygdomen er arveligt betinget vil der dog ofte ikke være grund til at gå videre efter undersøgelsen hos egen læge. Grunden til det er, at der i langt de fleste tilfælde vil være så milde symptomer, at de ikke er behandlingskrævende eller, at der forekommer lignende tilfælde i familien og man derigennem kan konkludere, at der er tale om essentiel tremor.

Hverdagen med tremor

Fordi tremor er ufrivillige rystelser, der opstår i dagligdagen, kan det gøre en lang række helt almindelige hverdagsopgaver, som at hælde en kop kaffe op eller spise med bestik, næsten umulige at udføre. Det betyder, at mange, der oplever alvorlige rystelser vil være udfordret i visse sociale sammenhænge og derfor have en tendens til at trække sig tilbage fra det sociale liv de ellers har været en del af. Derfor er der også rigtig mange af dem, der får svære symptomer på essentiel tremor, der får psykiske følgesygdomme som depression og angst.

Heldigvis er der rigtig gode muligheder for at indre symptomerne og ellers finde hjælpemidler, der kan være med til at gøre de besværlige hverdagsopgaver overkommelige igen. Det betyder, at der findes anordninger og værktøjer, der kan gøre det muligt for patienten at blive mere selvhjulpen i hverdagen. Det kan dreje sig om bestik eller køkkenredskaber, der gør det muligt at lave mad og spise den uden hjælp fra andre, selv når symptomerne er værst.

Herudover findes der også hjælp til at holde bøger eller tablets og mekanisk rengøring.

Pårørende til en patient med tremor

Fordi hjernen stadig er klar, selv om en patient med essentiel tremor har stærke symptomer, så kan det være utroligt hård ofr psyken at skulle have hjælp til en række ting i hverdagen, som elles har været noget der tidligere er blevet gjort uden de store overvejelser.

Som pårørende kan det være en svær balancegang at være tålmodig og lade være med at blande sig samtidig med at skride ind, når der er brug for det.

Det vigtigste værktøj du har som pårørende er dine ord. Tal om det og spørg ind til, hvad du kan gøre og hvad du ikke skal gøre. Det vil åbne op for mere naturligt og afslappet samvær og gøre, at det bliver lettere for dig at  træde til, når der bliver bedt om det og låne dig tilbage, når der er brug for det.

Vær aldrig bange for at spørge ind eller tale om det, men vær åben og nysgerrig omkring både selve sygdommen, personen og din egen rolle.