Sclerose er med til at nedbryde dine nerveceller og opstår ved fejl i dit immunsystem. Immunsystemet går til angreb på central-nervesystemets nerveceller, som befinder sig i rygmarven, hjernes og i synscellerne.
Kort fortalt bliver den isolerende masse rundt om nervecellerne (kaldet myelin) nedbrudt, så det bliver sværere for signalerne at komme rundt i kroppen. Heldigvis er der tiltag du selv kan tage for at bedre sin situation.
Træning gør en forskel
Hvor man tidligere troede at træning kunne forværre den scleroseramtes tilstand, har det imidlertid vist sig at det forholder sig modsat. Din krop styrkes ved at træne og udover træningen kan hjælpe på flere sclerose-skavanker, så er fysisk træning med til at mindske risiko for at få andre sygdomme med i købet.
Når du har sclerose og træner kan du bl.a. forbedre:
- Gangfunktion
- Tarmfunktion samt blærefunktion
- Spasticitets-symptomer
- Kognitive funktioner
Derudover vil træning for scleroseramte oftest føre til mindre træthed og mindre depression.
Hvilken træning skal jeg så udføre?
Typisk arbejder man med koordinationstræning og balancetræning samt udholdenhedstræning. Din fysioterapeut vil altid sammensætte et tilpasset program med udvalgte træningsformer til din sclerose. Blandt træningsformerne du kan vælge mellem, er fx:
- Svømning for bedre koordination og balance (Koldvandssvømning og varmtvandstræning)
- Yoga til bedre balance og smidighed
- Ridning til holdning/balance
- Pilates til styrkelse af kernen (kroppens centrale dele) og smidighed.
- Træning med frie vægte til koordinations- og balancetræning
- Træning i maskiner (styrketræning, læs herunder)
Hård styrketræning
Hård styrketræning er i de senere år også kommet ind i billedet. Det er nemlig sådan at man tidligere frarådede hård fysisk træning scleroseramte. Senere har det dog vist sig at træning nok udmatter indledningsvist, men gavner både krop og hjerne i længden. Kontakt din fysioterapeut for at høre mere om hvad styrketræning kan gøre for din sclerosesituation.
En del af et hold
De fleste ved det er svært at komme i gang med træning. Derfor giver det god mening at være på et hold med ligesindede scleroseramte, som også ønsker at forbedre deres fysiske situation.
Læs om Holdtræning for sclerose ramte
Find også mere information om området hos scleroseforeningen