Lændesmerter er en folkesygdom, som 80% af alle danskere på et eller andet tidspunkt i livet vil opleve. For omkring halvdelen vil rygproblemerne være tilbagevendende. Rygsmerter er sjældent forårsaget af alvorlige sygdomme, men kan have kraftig indflydelse på din livskvalitet.
Der er en lang række grunde til at lændesmerter kan opstå. For eksempel kan det skyldes spændinger og skader i muskulaturen. Ligeledes kan fejlstillinger og skader i lændens led, eller knoglebrud, sammenfald i ryggen og andre knoglesygdomme være årsagen til smerterne.
En anden mulig, og ofte overset årsag til rygsmerter er påvirkninger af ryggen fra vores organsystemer. Lændesmerter kan for eksempel være forårsaget af urinvejssystemet, som består af nyrerne, urinlederen og blæren. Menneskets to nyrer er 10 – 12 cm store bønneformede organer, som ligger indkapslet i fedtvæv i et bindevævsrør. Bindevævet og nyrerne er placeret på hver side af rygsøjlen. Bagtil er nyrerne direkte forbundet til to af lændens store muskler; latissimus dorsi og den store hoftebøjer psoas major. Foran nyrerne ligger bughulen. Nyrernes funktion er at udskille affaldsstoffer, overskydende væske og mineraler fra blodet, samt medvirke til regulering af blodtrykket. Derudover er nyrerne involveret i dannelse af D-vitamin.
Lændesmerter fra nyrerne kan opstå ved nedsunkne nyrer, også kaldet renal ptosis. Smerterne er ofte karakteriseret ved ømhed i den øvre del af lænden eller voldsomme diffuse eller skarpe smerter i flanken. Begge smertebilleder kan dog også være til stede samtidig. Smerterne kan være dobbeltsidige eller ensidige, alt efter den bagvedliggende årsag. En række andre kliniske symptomer kan være med til at afsløre, om nedsunken nyre kan være medvirkende, eller den direkte årsag til lændesmerter. Sammen med førnævnte smerter kan der opleves kvalme, feber, forhøjet blodtryk, blod eller protein i urinen som tegn på dysfunktion eller skade af nyren. Derudover klager personer med diagnosen renal ptosis hyppigt over skarpe udstrålende smerter i lyskeregionen. Dette skyldes, at den nedsunkne nyre kan irritere tre nerver fra den øvre del af lænden, som alle er forbundet til lysken. Ved ekstrem nedsunken nyre kan nerven til forsiden af låret blive irriteret og påvirke de store lårmuskler og huden i dette område.
Der er flere årsager til nedsunken nyre såsom trafikulykker, voldsomme slag i nyreområdet, voldsomme rystelser fra motorcykler og lignende. Graviditet kan ligeledes skabe lidelsen. Når livmoderen udvider sig i forbindelse med at fostret vokser, kan presset fra livmoderen skubbe nyrerne væk fra deres normale position. Tilstanden ses også hos tynde personer eller personer, der har gennemgået et hurtigt og stort vægttab, hvor nyrernes beskyttende og støttende fedtvæv forsvinder.
Det er muligt at behandle lændesmerter som følge af nedsunket nyre. Studier har vist, at behandling med osteopati af den nedsunkne nyre, kan reducere eller fjerne lændesmerterne og de øvrige symptomer. Den osteopatiske behandling kan ikke sætte nyren tilbage til den oprindelige anatomiske placering, men holdes nyren mobil kan irritationen fra denne reduceres eller fjernes.
Der er andre nyresygdomme, som kan resultere i lændesmerter.
Nyresten giver ofte lændesmerter. Når stenen passerer gennem urinlederen, kan der opleves alt fra en let murren til kraftige, skarpe smerter. Smerterne er som regel forbipasserende. Øvrige symptomer kan være blod i urinen, feber og kvalme.
Nyrebækkenbetændelse kan skyldes bakterieinfektion og kan starte som blærebetændelse. Udover lændesmerter kan symptomer være høj feber, svidende vandladning, uklar og/eller blodig urin.
Kræft i nyrerne kan ligeledes give dumpe lændesmerter der ofte ses sammen med andre symptomer som blod i urinen, træthed uden grund, uforklarligt vægttab, feber uden kendt årsag, nattesved eller hedeture.
Hvis du oplever symptomerne som beskrevet ved nyresten, nyrebækkenbetændelse eller kræft i nyrerne bør du straks konsultere din egen læge. Lændesmerter er sekundære i forhold til disse sygdomme.