Hvad er inkontinens og hvad kan man gøre mod det?

Inkontinens er ufrivillig vandladning eller afføring. Mange tror fejlagtigt, at problemer med at holde på vandet og afføring er en naturlig følge af at blive ældre og at det ikke kan behandles. For det også komme grundet dårlige vaner, usund livsstil og overvægt samt slem hoste.

Ufrivillig vandladning eller afføring opstår oftest i situationer, hvor trykket i maven stiger. Det kan derfor også ske ved noget så simpelt nys, hoste eller grin. Den type for ufrivillig vandladning og afføring kaldes stress-inkontinens. En anden type er trang-inkontinens, hvor man pludselig får trang til at skulle på toilettet. Vi forklarer herunder nærmere om inkontinens og viser også eksempler på hjælpemidler mod dette, som kan gøre en dagligdag med ufrivillig vandladning og afføring lidt lettere.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Hvorfor får man inkontinens?

Ca. 10 procent af mænd og kvinder der ikke har født, vil opleve inkontinens. Hos kvinder generelt er procentdelen større, da det er en konsekvens af graviditet og fødsel, da bækkenbunden ved en graviditet og fødsels bliver løs. Når en kvinde kommer i overgangsalderen, vil hendes bænken bund blive løsere på grund af ændring af hormoner.

Hos ældre mennesker er den almindeligste årsag skader i centralnervesystemet, men kan også skyldes andre årsager som:

  • Medicinske bivirkninger
  • Urinvejsinfektion
  • For højt blodsukker

Det kan også skyldes selve blæren eller endetarmsmusklen kan være svag eller at endetarmsmusklen er gået i stykker.

Hurtige facts om inkontinens

  • Så mange som 10% rammes af Inkontinens
  • Typisk går folk op til 5 år før de får søgt læge
  • Af de 10% af befolkningen der lider af inkontinens, er kun ca. 3% i behandling
  • Så mange som 70 % der modtager behandling hjælper behandling

Hvordan behandles inkontinens?

Med mindre at inkontinens skyldes en ødelagt ringmuskel eller blære som kræver en operation, er der flere muligheder for at bedre eller helbrede inkontinens. Efter en operation, kan man med fordel træne på samme måde da det vil styrke musklerne.

  • Blæretræning. Ved at gå på toilettet hver anden time til at starte med kan man træne sin blære til at holde sig. Hvis øvelsen virker, øges intervallet gradvist indtil man finder det tidsrum mellem vandladningen som fungerer bedst.
  • Praktiske forhold. Ens påklædning bør være fornuftigt så man hurtigt kan komme på toilettet. Være opmærksom på hvor det nærmeste toilet findes og sørge for at indrette toilettet med hjælpemidler der gør det nemt og hurtigt at komme på toilettet.
  • Medicin. Afhængig af hvad årsagen til inkontinensen er, kan medicin hjælpe på problemet.
  • Kost. Grove grønsager og fiberrig kost kan mindske tynd afføring og gøre det nemmere at nå toilettet. Det samme gør sig gældende med drikkevarer. Undgå drikkevarer, der er vanddrivende som te, kaffe og alkohol.
  • Bækkenbundsøvelser. Traditionelle bækkenbundsøvelser kan mindske generne ved inkontinens, hvis det skyldes at bækkenbunden er svagt, som er en klassisk følgevirkning af graviditet eller alderdom. Det er muligt at få hjælp af en fysioterapeut til at lære at gøre det korrekt og derved opnå den maximale effekt.

Hvorfor er bækkenbundsøvelser så vigtige?

En bækkenbund, der er slap og ikke fungere kan være medvirkende til at der udvikles inkontinens og får svært ved at holde på urin og afføring. Bækkenbunden understøtter underlivsorganerne, blæren, livmoder og tarme.

En veltrænet bækkenbund har derfor en stor betydning og det er derfor vigtigt, både for mænd og kvinder at træne knibeøvelser. En veltrænet bækkenbund gør at det er nemmere at holde på urin og afføring. Mænd og kvinder kniber på samme måde.

Et andet ord for bækkenbundsøvelser er knibeøvelser. Bækkenbunden er en samling muskler, der starter fra skambenet og forsætter omkring urinrøret, skeden og endetarmen.

Knibeøvelserne får musklerne til at trække sig sammen og få dem til at bliver stærkere. Det medfører at musklen får mulighed for give et knæk på urinrøret og endetarmen. Derved er det lettere at holde på urinen og afføring. Det er muligt at få hjælp, til at lære at lave knibeøvelser korrekt at fysioterapeuter eller andet sundhedspersonale.

Knibeøvelser

Knibeøvelser er en række øvelser, der skal gøre det muligt at kontrollere musklerne omkring endetarmsåbning og urinrør ved at bruge bækkenbundsmusklerne.  Musklerne i bækkenbunden er spinkle og er på størrelse med en finger. Der skal ikke knibes voldsomt, men i sæt.

En tommelfingerregel er 30 korte knib a 10 sek. Og 10 lange a 30. sek. 

Et knib starter bagfra omkring endetarmen, inden det forsætter op omkring urinrøret og skeden. De fleste kan mest mærke det omkring endetarmsåbningen.  

Det er ikke muligt at lave et knib, der ikke lukker alle 3 områder, endetarmsåbningen, urinrøret og skeden.   

Øvelserne skal laves i vandret, liggende og siddende stilling. De kan med fordel laves når du står og laver mad eller ved et trafiklys.

Inkontinens kaldes også ”Den stille folkesygdom”

Generne fra urininkontinens medfører desværre ofte, at mange bliver socialt isoleret. Man undgår fx almindeligt socialt samvær, indkøb, rejser og lignende. 

Inkontinens er ikke en sygdom der er farlig, men den er belagt med tabu og er ofte ikke noget man snakker om. I stedet isolerer mange sig desværre fra sociale sammenhænge, enten fordi de frygter, at de lugter eller fordi de ikke præcis ved hvor toilettet er.

Det kan også påvirke ens sexliv, for hvad vis problemet opstår i situationen.

Noget der sammenlagt kan give dårlig trivsel og mindre livskvalitet. Heldigvis er der en tendens til, at der er en større åbenhed og accept i samfundet, efterhånden som problemet bliver mere kendt.

Hjælpemidler mod inkontinens

Hvis operation eller genoptræning af bækkenbundet ikke løser problemet med inkontinens, er der andre former for hjælpemidler.

Der findes flere former for bleer, måde til mænd og kvinder. Derudover findes der specielle trusser der absorbere urin. Det er også muligt at få dem som badebukser.

Til mænd findes der desuden også urinopsamlingssystemer.

Derudover findes der også underlag til senge, så madrasser ikke ødelægges og speciel sæbe og dufte til at tage luften af urin og afføring.

Tilskud fra kommunen

Det er muligt at få bevilget hjælpemidler af kommunen, hvis lidelsen er varig.

For at få bevilget hjælpemidler af kommunen, skal man først til lægen og finde ud af hvad årsagen til inkontinens er og evt. henvise til speciallæge, sygehus eller fysioterapeut før kommunen bevilger det. Det der ydes tilskud til, er bleer.

Write A Comment