Har du været udsat for en ulykke eller skade og været til genoptræning på sygehuset eller hos en fysioterapeut, kan det være nødvendigt at fortsætte behandlingen derhjemme. I følgende finder du info og viden om genoptræning og ikke mindst forskellige udvalg af hjælpemidler til genoptræning i eget hjem.
Redskaberne er beregnet til alle både børn og voksne med funktionelle problemer til træning af bl.a. muskler, led og balance. Og har du været generet af symptomer eller efter indlæggelse på hospitalet, kan du få råd og vejledning til det rette udstyr og afhjælpe dine problemstillinger. Med vores forskellige udstyr og genoptræningsprogram på nettet har du mulighed for at få den samme træningseffekt derhjemme som på hospitalet.
Hvad er genoptræning?
Efter en skade, sygdom eller en ulykke kan man have været igennem et behandlingsforløb og modtaget fysisk eller kognitiv genoptræning på hospitalet eller hos en fysio- eller ergoterapeut, som kan være vigtigt at holde ved lige. Det kan være alt fra små til store øvelser og brug af det rigtige hjælpemiddel til dit behov.
Hvem har brug for genoptræning?
Genoptræning er beregnet til alle og enhver, der efter en ulykke eller en skade har fået behandling på hospitalet, som de typisk skal fortsætte med på daglig basis. Det er typisk genoptræning af øvelser, man selv skal lave derhjemme, men det kan også være nødvendigt fortsat at besøge en fagprofessionel, dvs. en fysioterapeut eller en ergoterapeut. Skaden kan variere fra person til person, og for nogle er den mere alvorlig end for andre.
Hvad er formålet med genoptræning?
Det kan enten være kroppens fysiske funktion eller nogle kognitive funktioner i hjernen, der er vigtigt at få genoptrænet efter en behandling af en skade. Din krop kan mangle styrke og koordinering, som skal trænes og bygges op på ny med fokus på at forbedre både muskler, led og balance. Har man været udsat for en hjerneblødning eller anden alvorlig form for traume kan man have behov for at genoptræne ens kognitive færdigheder for at kunne formulere sætninger og få sin hukommelse tilbage. Forbedring af dine fysiske og kognitive færdigheder er vigtigt for dit helbred
Hvorfor er det vigtigt med genoptræning?
Måske lider du af en slem hjernerystelse, haft en blodprop eller anden form for længerevarende sygdom, som efter et behandlingsforløb og operation på sygehuset bør tages alvorligt med fortsat genoptræning derhjemme. Dermed formindsker du risikoen for flere skader i fremtiden. Fokus på hvor meget og hvor længe, du skal igennem et genoptræningsforløb kommer an på, hvor alvorlig din skade eller ulykke er, men det kan være vigtigt at prioritere genoptræning generelt som en del af din ugeplan derhjemme. En alvorlig skade kan muligvis tage mange år med genoptræning, hvorfor man heller ikke skal tøve for lang tid med at komme i gang.
Vælger du ikke at holde træningen ved lige, kan det måske på længere sigt have alvorlige konsekvenser for dit helbred og velvære. Genoptræning sørger altså for, at din krop er hurtigere om at komme sig igen efter en skade. Ikke mindst ved brug af de rigtige redskaber eller øvelser.
Redskaber til genoptræning derhjemme
Genoptræning kræver ofte nogle redskaber eller hjælpemidler til at styrke kroppens funktion, men det kan være en udfordring at komme ud af huset med en alvorlig skade eller kropsligt besvær. Derfor har vi valgt ud forskellige former for hjælpemidler efter behov og til brug derhjemme, hvor du kan træne i ro og mag. Du kan finde redskaber, der træner din fysik – alt fra en træningscykel til en træningshandske eller en kuglevest til f.eks. få styrket din muskulatur og koordinering. Du kan også finde terapeutiske hjælpemidler til den kognitive del, f.eks. interaktive og sanselige hjemmeudstyr eller briller med lysterapi. Redskaberne er også egnet til dig, der har almindelige mobilitetsproblemer og ikke er topform. Vi har ikke mindst hjælpeudstyr til både børn og voksne. Find også råd og vejledning til træningsøvelser fra en fagprofessionel, du kan udføre hjemme hos dig.
Vi kan desuden også tilbyde dig et interaktivt træningssystem, så du kan få en personlig træner over nettet. Med alle vores udstyr er det ikke kun nemmere for dig at begive dig rundt derhjemme, hvis du er besværet, men du får også holdt træningen ved lige for ikke mindst at opnå samme effekt hjemme, som på hospitalet eller hos en fysioterapeut. Samtidig er der også en større chance for, at du får husket og udført din genoptræning derhjemme. Er du i tvivl om, hvad der passer til dine behov, så få hjælp til dine problemstillinger fra os.
Få råd og vejledning til dine symptomer eller problemstillinger
Har du brug for gode råd til genoptræning og de rette hjælpemidler i hjemmet, så kan du også hente hjælp hos os. Vi anbefaler også, at du tager kontakt til os, hvis du eller en pårørende har oplevet følgende symptomer eller problemstillinger efter endt sygehusophold, som vi kan hjælpe dig med:
- Nedsat hukommelse
- Nedsat funktion i fingre, arm eller ben
- Besvær med koordinationen eller styringen af din arm eller ben
- Nedsat balance eller besvær med at gå
- Dysfagi – dvs. besvær med at synke
- Har svært ved at tygge maden
- Får væske galt i halsen
- Nedsat eller ingen mimik
- Hvis noget af ansigtet hænger, f.eks. hængende mundvig
- Har en slem hoste
Genoptræning i eget hjem efter endt hospitalsophold er vigtigt at prioritere – særligt hvis du går rundt med nogle symptomer og funktionelle problemer, du er generet af til hverdag. Med vores forskellige hjælpeudstyr og genoptræningsprogram kan du nemt få trænet derhjemme og få styrket enten dine fysiske og/eller kognitive funktioner. Så find frem til det, du har behov for og få hjælp til din skade eller mobilitetsproblem hos os.