Artikler

Derfor er blåt lys så skadeligt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Har du søvnproblemer? Får du ofte hovedpine, migræne, eller ømhed i hovedet? Arbejder du foran en skærm flere timer om dagen? Så er der en stor chance for at du er udsat for, for meget blåt lys. I dette indlæg vil vi beskrive, hvorfor blåt lys er så skadeligt, og give vores bud på, hvordan løfter sit velvære ved at beskytte sig mod blåt lys.

Hvad er blåt lys?

Lys er elektromagnetiske partikler som bevæger sig i bølgelængder. Disse deles op i synligt lys og ikke synligt lys. Blåt lys er er blandt det synlige lys, og bevæger sig mellem 380 og 500 nm. Det ligger derved nederst på skalaen, og derfor er det ikke en naturlig reaktion at bruge solbriller, skærmbriller eller solcreme mod lyset, da det ikke irriterer vores øjne. Desværre passerer det blå lys igennem vores filter, relativt uhindret. Det går direkte i vores øjne og helt ind i nethinden, hvilket over tid, vil skade vores øjne og velvære.

Blåt lys forvirrer din hjerne

I alle mennesker sidder der indre ur. Dette ligger i underbevidstheden og er med til at bestemme, hvornår vi står op, hvornår vi går i seng og hvornår vi bør drikke og spise. Ved at blive udsat for blåt lys, særligt om aftenen efter solnedgang, bliver ens hjerne forvirret. Det blå lys sørger for at et mindre melatonin niveau, og derfor vil man have svære ved at falde i søvn. Særligt i de senere år, er problemet med blåt lys blevet kæmpestort, da vi aldrig før har brugt elektroniske enheder lige før sengetid i så stor stil. Dette gør at man får sværere ved at falde i søvn om aftenen, og ens døgnrytme vil ændre sig stille og roligt, alt afhængigt af, hvor meget blå lys man bliver udsat for efter solnedgang.

Sådan beskytter man sig selv mod blåt lys

Der er flere måder at beskytte sig selv mod blåt lys. Nogle er mere effektive end andre, mens andre slet ikke har en bevist effekt endnu. Det første råd er at anskaffe sig et par blue light briller. Dette er briller der med fordel kan bruges i løbet af arbejdsdagen, når man sidder foran en computer. Disse nedsætter optagelsen af blålys med 40%, og man vil kunne mærke en klar forskel. Ikke blot ved de mange smerter man undgår, men også at ens produktivitet stiger. Over tid vil man nemlig kunne mærke, at man kan holde til at sidde foran en skærm i længere tid af gange, overskue flere opgaver og have behov for færre pauser. Dette øger ens produktivitet væsentligt, og er en vigtig faktor, hvis man ønsker at præstere på arbejdet.

Udover et par skærmbriller, bør man også sikre sig at bruge funktioner på en skærme, som nedsætter det blå lys. Mange computerskærme har mulighed for at gøre udskadeligt lys som orange mere dominante på skærmen. Det samme er gældende på ens smartphone, hvor man helt automatisk kan bede den om at bruge et andet lys i et bestemt tidsrum – evt. i timerne op til man går i seng.

Write A Comment