Juicemaskiner

Juicemaskiner og ”juicing” er blevet meget populært, hvilket dels skyldes det sunde aspekt i at ”juice” og så selvfølgelig, at der er så mange muligheder for og ingredienser til at lave en skøn juice.

Selv om den juicede form af frugten eller grøntsagen ikke er helt så nærende som den rå udgave er, så er saften/juicen et godt indslag i vejen til det sunde liv.

Der blev ikke fundet varer for det valgte søgeord.

Saften og juicen kan fremstilles på flere forskellige måder ved at bruge diverse juicemaskiner. Brug dem, og lav din egen flydende vitamindrik.

De mange forskellige juicermaskiner

Der er flere typer af juicemaskiner, eller køkkenmaskiner, der kan lave frugt og grønt om til saft, juice og smoothie. Ved at bruge sådan en maskine får du ret nemt produceret en lækker og sund juicedrik.

Til at lave disse drikke kan du for eksempel bruge maskiner som en juicemaskine eller en slow joicer.

Der er selvfølgelig forskel på, hvordan de forskellige maskiner arbejder og på, hvordan det færdige produkt bliver. Det giver selvfølgelig også nogle forskelle på, hvor sundt produktet er, fordi ingredienserne bliver behandlet forskelligt i de enkelte maskiner. Vi ser lidt nærmere på mulighederne og de forskellige juicemaskiner herunder.

Den ”traditionelle” juicemaskine

En juicemaskine, en saftcentrifuge eller en juicer – kært barn har mange navne – består af en presse og en centrifuge. Den kan i løbet af ganske kort tid forvandle stort set enhver frugt og enhver grøntsag til saft. Det gør den ved at slynge ingredienserne rundt i centrifugen ved meget høj hastighed. Derved tømmes ingredienserne for al saft.

Saften føres ud i en beholder, og den overskydende pulp bliver ført ud i en anden beholder. Det betyder, at du meget hurtigt kan have nok saft til et glas.

Fordelen ved denne type maskine er først og fremmest det høje tempo. Herudover er den super nem at bruge og nem at gøre ren. Løsdelene kan tåle at komme i opvaskemaskinen, og selv maskinen tørres bare af efter brug.

Mindre godt er det, at juicen har en ret lav holdbarhedsperiode. Det skal helst drikkes samme dag eller senest dagen efter. Det skyldes, at der i slyngningen tilføjes meget ilt, hvilket forkorter holdbarheden. Det betyder, at du ikke skal juice mere, end familien kan nå at drikke.

Desuden vil omtrent 25 % af vitaminerne gå tabt i processen. Alle fibre fra frugt og grønt bliver skilt fra.

En slowjuicer

Som navnet antyder, så arbejder denne type juicer langsomt. Der er ingen centrifuge i maskinen, den kværner ingredienserne i stedet. Når den kører med sine blot 40 – 80 omdrejninger i minuttet, så iltes ingredienserne meget mindre, end den gør i saftcentrifugen. Det er selvfølgelig en fordel, der også gør, at den færdige juice kan holde sig i op til tre dage.

Desuden vil en slowjuicer kunne bevare helt op til 95 % af vitaminindholdet i ingredienserne.

Med denne maskine skal du indstille dig på, at der går noget længere tid, inden juicen er færdig, og at det ikke er alle former for frugt og grønt, som den kan klare at kværne.

Det sundhedsmæssige aspekt

Set med de sundhedsmæssige briller, så er der både for og imod at sige om frugt og grønt i flydende form.

Der er ingen tvivl om, at det er en let genvej til at få indtaget mere frugt og grønt, end du ellers ville have. Der er stadig masser af vitaminer og mineraler i den drik, du får lavet på din maskine. Så på den måde set, er det virkelig fint at drikke dig til noget ekstra sundhed.

Det, som du desværre må undvære fra ingredienserne i juicen, er blandt andet fibrene. Fibre er meget vigtige for tarmene og for dit generelle velvære. Derfor er det et tab sundhedsmæssigt, at de bliver skilt fra. Derfor skal du sørge for at få dem på en anden måde.

Det kan være med groft brød, grød eller havregryn. Du kan for eksempel bage noget af overskudspulpen med i det hjemmebagte brød.

Det smagsmæssige aspekt

Frugtjuice er jo altid frisk, lækkert og sødt i smagen. Er du ikke så meget for smagen på den rene grøntsagsjuice, så kan du fint “smugle” nogle grøntsager med i frugtjuicen. Så smager de ikke så dominerende igennem.

Det gælder også for eksempel ingefær, broccoli, spinat og lignende, som ernæringsmæssigt er meget sundt, men som kan være sværere, når det kommer til den rene smag af det.

Lav juice, lige så tosset du vil. Det er sundt, og det er godt. Du kan jo bare tage, hvad du har i køkkenet, og så ellers eksperimentere videre derfra.

Valg af den rette juicemaskine til dine behov

Om du skal vælge en saftcentrifuge eller en slowjuicer, beror på flere aspekter. Hvis du gerne vil spare på både tid og penge, så peger pilen på en saftcentrifuge. De arbejder lynhurtigt, og den er billigere at købe end en slowjuicer.

En slowjuicer arbejder i længere tid, inden du kan nyde et glas frisklavet juice, til gengæld bevares flere vitaminer og enzymer noget bedre, end en saftcentrifuge gør.

Hvis du primært skal bruge din juicemaskine til at presse citrusfrugter med, så får du et fint resultat med en saftcentrifuge. Skal du også juice grøntsager, så vil en slowjuicer kunne give dig et sundere og stærkere smagende produkt.

Vil du gerne kunne gemme juicen i op til tre dage, så er det en slowjuicer, du skal gå efter. Juice, der er lavet på en saftcentrifuge, vil typisk kunne holde sig en enkelt dag.

Fordele og ulemper ved en saftcentrifuge kontra en slowjuicer

En centrifuge har følgende fordele og ulemper.

Fordele:

  • Ikke så dyr at købe
  • Lynhurtigt arbejdende
  • Nem at bruge
  • Laver en klar og ren juice uden ret meget pulp

Ulemper:

  • Juicen skummer på overfladen
  • Larmer lidt mere end slowjuiceren
  • Ikke så god til bladgrønt

En slowjuicer har følgende fordele og ulemper:

Ulemper:

  • Dyrere at købe
  • Arbejder langsommere
  • Bevarer flest vitaminer

Fordele:

  • Kører ved lavere hastighed
  • Juicen skummer ikke så meget
  • God til bladgrønt
  • Mere pulp og dermed flere fibre i juicen
  • Frugt og grønt skal skæres i mindre stykker

Vælg ud fra ovenstående den type juicemaskine, som du synes, passer bedst til dig. Der er fordele og ulemper ved alle typer af maskiner, men de kan alle sammen lave nogle skønne drikke, som tilmed er meget sunde.